Руският външен министър Сергей Лавров призова сирийската администрация да не се поддава на провокации, които могат да осуетят мирната конференция, станала известна като „Женева-2".

„Организирането на срещата се случва под акомпанимента на разнопосочни сили, опитващи се да създадат изкуствени пречки в опит да предотвратят постигането на мир", каза Лавров преди началото на преговорите със сирийския си колега Уалид Муалем.

От своя страна външният министър на Сирия обеща, че правителството няма да се поддава на никакви опити за подстрекателства и добави, че проводниците на такива настроения ще получат милиони долари като награда за усилията си да забавят мирния процес.

Муалем отново потвърди намеренията на Дамаск да изпрати своя делегация кръглата маса, започваща на 22 януари в швейцарския курорт Монтрьо и заяви готовността на официалната власт да преговаря с опозицията.

Лидерът на Националния координационен съвет на Сирия Хасан Абдел Азим се възпротиви на обсъжданото по-рано от членовете на съвета решение за бойкот на мирната конференция. Той изрази надежда, че много скоро ще бъде взето решение за участие, което ще спомогне за по-бързото прекратяване на продължаващия почти три години.

Днес държавният секретар на САЩ Джон Кери буквално помоли сирийската опозиция да се присъедини към започващата следващата седмица мирна конференция в Монтрьо.