Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че прехвърлянето на американските изтребители F-16 в Украйна може да се разглежда като заплаха в ядрената сфера, тъй като тези самолети теоретично могат да носят ядрени оръжия, съобщава руската редакция на Би Би Си.

"Информирахме ядрените сили на Съединените щати, Великобритания и Франция, че Русия не може да пренебрегне способността на тези самолети да носят ядрени оръжия. Тук никакви уверения няма да помогнат ", каза Лавров в интервю за Lenta.ru.

Външният министър посочи, че по време на военни действия руските войски няма да имат възможност да разберат дали конкретен F-16 е оборудван с ядрено оръжие или не. Затова самата поява на тези системи в украинските въоръжени сили ще бъде разглеждана като заплаха от Запада в ядрената сфера.

Според Будапещенския меморандум от 1994 г., Украйна изостави част от съветския си ядрен арсенал на своята територия под гаранции за сигурността си, включително от Русия. В настоящия момент няма информация, че Украйна има намерение да придобие ядрено оръжие в бъдеще.

Планирано е обучението на украински пилоти на F-16 да започне през август в Румъния, а прехвърлянето на първия самолет в Украйна, според изявления на украински и съюзнически представители, може да се случи около шест месеца след това.

Байдън дава F-16 на Турция

Байдън дава F-16 на Турция

Някои от НАТО смятат, че Турция, използва членството на Швеция, за да окаже натиск върху САЩ