Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пристигна в сирийската столица Дамаск, за да участва в заседанието на Съвета на външните министри на страните-членки на организацията "Ислямска конференция".

Това съобщи МИГнюз.

В изказване пред форума той заяви, че "Москва твърдо възнамерява да продължи курса  на разширяване на сътрудничеството си с ислямския свят в различни области".  Той подчерта, че Русия и ислямските страни се явяват партньори в борбата с международния тероризъм и екстремизъм.

Руският външен министър също така изрази мнение, че иранският ядрен проблем трябва да се разреши с мирни средства. 

В Дамаск Лавров се срещна и председателя на политическото бюро на ХАМАС в изгнание Халед Мешаал, като по този начин опроверга слуховете, че Москва е прекъснала контактите си с тази палестинска органзиация. Той заяви, че въпреки информацията по медиите, Русия има намерение да продължи диалога с ХАМАС. "Убеден съм ,че това е необходимо", каза Лавров.

След края на срещата Лавров заяви, че разчита да види ХАМАС в състава на единна палестинска делегация на предстоящите в Москва преговори по решаване на близкоизточния конфликт.