Руският външен министър Сергей Лавров е приел покана за посещение в Пхенян, след среща със севернокорейския си колега Ри Йон Хо в Москва, съобщава "Ройтерс".

Не е взето решение за разговори между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер. Лавров допълва, че Русия приветства постепенното нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров и поддържа възобновените контакти между Северна Корея и Съединените щати.

Срещам се с Ким Чен-ун през май или началото на юни, потвърди Тръмп

Срещам се с Ким Чен-ун през май или началото на юни, потвърди Тръмп

Той изрази надежда да се договори с КНДР за ядрено разоръжаване

САЩ трябва да предоставят на Северна Корея "железобетони" гаранции за сигурност, допълва Лавров, цитиран от ТАСС. "Гаранции, които ще бъдат обсъдени в разговорите за Корейския полуостров трябва да бъдат железобетонни, но да гадаем по темата сега е безсмислено", обясни той.

"Ние разгледахме подробно ситуацията около ядрения проблем на Корейския полуостров. От руска страна, ние потвърдихме, че приветстваме постепенното нормализиране на ситуацията, за прекратяване на взаимните заплахи, готовността за контакти както между двете Кореи и между Северна Корея и Съединените щати", коментира Лавров.

"Ясно е, че резултатът от този процес трябва да бъде многостранно споразумение с участието на всички страни от Североизточна Азия за обезпечаване на мира и сигурността на Корейския полуостров, включително, както е посочено и от лидерите на Северна Корея и Южна Корея, за ядрено разоръжаване на този важен регион на света", допълва руският външен министър.

Китай и КНДР се разбраха за мирно решение на ядрения въпрос

Китай и КНДР се разбраха за мирно решение на ядрения въпрос

КНДР ще "поддържа близки стратегически комуникации" с Китай

Китайският външен министър Ван И по време на посещението си в Москва на 5 април е категорично отрича слухове, че инициативата на Пекин за разговори на Корейския полуостров е без участието на Русия и Япония.

"Темата бе обсъдена и преди седмица, когато ни посети китайският външен министър Ван И, ние по другарски, като партньори, директно питахме нашите китайски приятели, дали това е вярно и той категорично отрече подобни слухове, като ги нарече опит да се лови риба в мътна вода", обяснява Лавров.

В преговорите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров участват КНДР, Южна Корея, Япония, Китай, Русия и Съединените щати. Те бяха прекратени през 2008 г. по инициатива на Пхенян. 

По-рано в японски медии се появи информация от дипломатически източници, че Китай е предложил на САЩ да поднови преговорите в "квартет", тоест, без участието на представители на Москва и Токио.

Вождът на КНДР съобщил на Китай, че е готов да участва в 6-странните преговори

Вождът на КНДР съобщил на Китай, че е готов да участва в 6-странните преговори

Междувременно двете Кореи проведоха консултации за подготвяне на срещата на върха