Лидерът на КНДР Ким Чен-ун е заявил пред Китай, че възнамерява да се върнат на шестстранните преговори, информира Nikkei, позовавайки се на източници от двете държави.

Подготвят посещение на Ким Чен-ун в Москва

Подготвят посещение на Ким Чен-ун в Москва

Захарова добави, че Москва ще разкрие информация за датата

По време на срещата с китайския лидер Си Дзинпин вождът на Северна Корея е показал желание да се върне на шестстранните преговори за ядрено разоръжаване. Според разпространяваната информация Ким може да изрази подобна позиция по време на срещата с Доналд Тръмп в края на май, но не е ясно дали това ще доведе до възобновяване на 6-странните преговори, в които участват КНДР, Китай, САЩ, Япония, Южна Корея и Русия.

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким Чен-ун увери Китай в ядреното си разоръжаване

Ким е поканил държавния глава на Китай да посети Пхенян

Междувременно двете Кореи проведоха консултации за подготвяне на срещата на върха по-късно този месец между лидера на КНДР Ким Чен-ун и държавния глава на Южна Корея Мун Дже-ин, информира АП.

По време на срещата на работно ниво в граничното село Панминчжон двете страни са обсъдили мерките за сигурност, протокола и медийното отразяване на срещата на 27 април. От Синия дом на южнокорейския държавен глава съобщиха, че двете страни са постигнали споразумение да не разкриват съдържанието на разговорите, докато не бъде постигнато окончателно споразумение.

Представители на Южна Корея обявиха, че срещата ще е с фокус ядрено разоръжаване на КНДР, въпреки че северната съседка не е потвърдила информацията.

Отделна среща между Ким и американския президент Доналд Тръмп е запланувана за края на май.

Междувременно руското външно министерство призова, цитирано от "Ройтерс", САЩ незабавно да прекратят всички военни активности на Корейския полуостров.

Този месец САЩ и Южна Корея подновяват ежегодните военни игри.

Според ведомството такива учения не помагат за намаляване на напрежението на полуострова.