В света се наблюдава безпрецедентна антируска информационна кампания. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на заседание на попечителския съвет на Фонда за подкрепа на руснаците съотечественици в чужбина, предаде ТАСС.

"В последно време работим в усложнена ситуация, включваща и безпрецедентна антируска информационна кампания, насочена срещу гражданите на нашата страна, при рестрикции”, уверен е Лавров.

Той посочва като допълнителен проблем и миграционната вълна, заляла Европа, която започва да засяга вече и интересите на рускоезичните общности, живеещи в държави от Евросъюза.

Той припомня, че в речта си пред Петия конгрес на съотечествениците през септември миналата година руският президент Владимир Путин е потвърдил, че гарантирането на правата и свободите на руснаците в чужбина, защитата им от всякакви форми на дискредитация са сред "безусловните приоритети" на Русия. Важна роля в това отношение има Фондът за подкрепа на съотечествениците, живеещи в чужбина, казва Лавров, според когото фондът трябва на максимална степен да задейства потенциала на рускоезичните медии.

"В тази не-проста международна конюнктура, фондът е необходимо да продължава да усъвършенства методите си на работа, да разширява присъствието си зад граница и да задълбочава взаимодействието си с организациите на нашите съотечественици, и разбира се, максимално да задейства потенциала на различните рускоезични средства за масова информация", дава заръка дипломат №1 на Русия.

Във връзка с това Лавров отбелязва, че „фондът уверено трябва да полага усилия при решаването на тези задачи.”

Лавров подчерта, че Русия ще се домогва до това да неутрализира дискриминативното отношение към Фонда в Латвия, Естония и Украйна.

Действията и съществуването на този Фонд не е по сърце на всеки", признава Лавров и допълва, че са сериозно изненадани от това, че властите в Латвия, Естония предприемат стъпки за това да пресекат пътуването на наши сътрудници в техните страни. Замразяват се и финансови средства в Украйна.