Докато третата вълна на пандемията удря Русия с рекордни нива на заразяване от над 20 000 нови случая дневно, мрачната официална статистика, публикувана миналата седмица, показва, че първите две вълни на пандемията са засегнали тежко възрастните хора в Русия, пише журналистът от швейцарския вестник Le Temps Емануел Гриншпан.

Според Статистическия институт на Русия - Росстат, броят на пенсионерите в Русия е намалял 1,27 милиона в сравнение с 2019 г. Това намаление се дължи отчасти на пенсионната реформа, довела до увеличаване на възрастта за пенсиониране, но и на много високата повишена смъртност, причинена от пандемия от COVID-19.

Русия предупреди за експлозивно разпространение на "Делта" варианта на коронавируса

Русия предупреди за експлозивно разпространение на "Делта" варианта на коронавируса

За това спомага много и бавната ваксинационна кампания

Според изчисленията на интернет изданието "Open Media" въз основа на данни на Росстат за 2020 г., във възрастовата група над 60-годишна възраст коефициентът на повишена смъртност спрямо 2019 г. е 300 251 души. Само през първото тримесечие на 2021 г. пикът на смъртността от COVID-19 достига 124 000 души на годишна база и повечето смъртни случаи са сред пенсионерите. Руското правителство не коментира тези цифри, които са много по-високи от официалната цифра от 131 хиляди смъртни случая от COVID-19. Тези цифри не се коментират от официалните медии, се обобщава от Le Temps.

Владимир Путин вече отпразнува победата си над пандемията миналото лято, по-специално с разработването на първата ваксина срещу COVID-19, Sputnik V.

Оттогава ваксината се изнася - в умерени количества - за 60 държави, дипломатически близки до Москва, което винаги е било придружено от демонстрация на "меката сила".

От друга страна, в страни, изискващи строги процедури, сертифицирането на Sputnik V се провали, например на 16 юни Европейската агенция по лекарствата отложи възможното сертифициране на Sputnik V до септември поради липса на достъп до исканите данни.

В Русия невижданите от януари над 600 починали от COVID-19 за денонощие

В Русия невижданите от януари над 600 починали от COVID-19 за денонощие

Общият брой на починалите е вече над 132 000 души

В същото време СЗО в сряда обяви, че е открила шест сериозни нарушения в руските фабрики, произвеждащи Sputnik V, посочва Le Temps.

Много ниският процент на ваксинация в страната, по-малко от 12%, показва, че руснаците са много подозрителни към националната ваксина, въпреки факта, че нейните чужди аналози не се разпространяват в Русия.

Владимир Путин никога не се е появявал публично с маска и само няколко служители носят маска на срещи, излъчвани по телевизията. Въпреки това, полицията систематично използва санитарни аргументи, за да арестува опозиционерите на митинги, дори ако те са с маски, припомня Le Temps.