Американският флот от ледоразбивачи "е в ужасно състояние и бъдещето му не дава никаква надежда за промяна". Това се изтъква в статия в американското списание за геополитически анализи The National Interest.

Подчертава се, че американската брегова охрана е въоръжена с два кораба: ледоразбивачd Healy, който беше принуден да прекъсне планираното разполагане в Арктика заради пожар на борда в средата на август, и последният действащ ледоразбивач "Полярна звезда", пуснат в експлоатация през 1970-те години.

Най-мощният в света руски атомен ледоразбивач "Арктика" излезе на първия си рейс

Най-мощният в света руски атомен ледоразбивач "Арктика" излезе на първия си рейс

Ще работи в акваторията на Северния морски път"

"В сравнение с руския флот, който разполага с 40 такива кораба, САЩ значително отстъпват по своите възможности", се подчертава в статията.

Посочва се, че САЩ не са в състояние да се справят с изпълнението на плана за подмяна на остарели кораби и разширяване на ледоразбивателния флот, особено заради проблеми с финансирането.

"Планът предвижда появата на само три тежки и три средни кораба, които ще утроят размера на сегашния флот на САЩ, но това все още бледнее в сравнение с руския флот", изтъква авторът на материала.

Русия строи най-мощния ядрен ледоразбивач в света

Русия строи най-мощния ядрен ледоразбивач в света

Бил без аналог в света

Той разказва и за други проблеми на плана. Така, всички ледоразбивачи ще имат дизел-електрически централи, докато руският флот използва предимно ядрени конструкции. Поставянето на такова оборудване на кораби за такава развита икономическа сила като САЩ буди недоумение за автора на статията.

Той стига до заключението, че настоящата американска стратегия в Арктика е лишена от визия и амбиция.