Най-мощният в света руски атомен ледоразбивач "Арктика" излезе от Мурманск за първото си работно пътуване, съобщи ТАСС.

"Корабът се отправи към Карско море. До средата на декември атомният ледоразбивач "Арктика" ще работи в акваторията на Северния морски път", съобщиха от пресслужбата на ФГУП "Атомфлот", който е част от "Росатом".

Плаването ще бъде три седмици. В Арктика има процес на ледообразуване, което ще помогне корабът да се разработи.

Русия строи най-мощния ядрен ледоразбивач в света

Русия строи най-мощния ядрен ледоразбивач в света

Бил без аналог в света

"Това е обичаен процес след влизане в експлоатация на всеки кораб", заяви първият зам.-генерален директор - директора по корабоплаването на "Атомфлот" Леонид Ирлица.

След това атомния ледоход ще се върне в пристанище за допълване на запасите, а в края на декември отново ще бъде изведен в акваторията на Северния морски път. Зимно-пролетната навигация той ще проведе в Арктика.

Експертът разказа какво ще се измени с въвеждане на ледохода "Арктика". Атомните ледоходи по проекта 22220 са най-големите и мощни в света, пробиват лед в дебелина до три метра. Те са нужни за опезпечаване на руското лидерство в Арктика, а също и за съпровождане в Азия на кораби с въглеводород от полуостровите Ямайски, Гидан и шелфа на Карско море.

В Русия до 2035 г. планират да построят пети такъв атомен ледоразбивач. Основния кораб "Арктика" влезе в състава на отечествения атомен ледоходен флот на 21 октомври.