Въпреки обещанията, дадени пред президентите на Бенин, Капо Верде и Сиера Леоне, самопровъзгласилият се за лидер на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо не прекрати блокадата на временния щаб на своя политически противник Аласан Утара, съобщи БиБиСи.

Утара спечели обединителните за разделената от гражданска война държава избори на 28 ноември, но близкият до съперника му Конституционен съд откри нарушения и посочи Гбагбо като победител. И двамата са положили клетва като президенти на Кот д'Ивоар, като от дни Утара е блокиран от армията в хотел, пазен от силите на ООН.

Западноафриканската организация ЕКОВАС заплаши, че ще отстрани самозвания президент със сила, но преди това ще опита всички мирни средства, за да го принуди да отстъпи властта. Лидерите на няколко африкански държави преговаряха с Гбагбо, като той пое пред тях ангажимент да прекрати блокадата. Въпреки това, силите за сигурност все още не допускат никого в района на хотела.

Самият Аласан Утара заяви, че няма да преговаря с Гбагбо и че евентуално военно решение на политическата криза няма да доведе обезателно до гражданска война, каквито са опасенията в страната и извън нея.

Междувременно Агенцията по бежанците към ООН обяви, че 22 000 жители на Кот д'Ивоар са избягали в съседна Либерия. Сред бежанците има привърженици и на двамата президенти.