Героят на легендарния полски профсъюз "Солидарност" Лех Валенса категорично отрече твърденията, че нови анализи на негови подписи са доказали, че е сътрудничил на комунистическите тайни служби на Полша в началото на 1970-те години, съобщава "Франс прес".

Институтът за национална памет, който се занимава с престъпленията, извършени както по времето на комунизма, така и по времето на нацизма, обяви през миналата седмица, че повече нямало никакво съмнение, че Валенса се е съгласил да сътрудничи, полагайки собственоръчно подписа си, както и под разписки за плащания от полската Държавна сигурност.

Лех Валенса сътрудничил на комунистическите тайни служби

Лех Валенса сътрудничил на комунистическите тайни служби

Адвокатите на Валенса отричат

"Заклевам се, никога не съм споделял нищо на онези от другата страна", увери Валенса, който е Нобелов лауреат за мир и бивш президент, пред репортери в Гданск.

"Мога да ви покажа сто различни графолози, които имат различно мнение", добави 73-годишният мъж.

Валенса, който е съосновател на "Солидарност", а след това се споразумя за безкръвен край на комунизма в Полша през 1989 г., е преследван от споменатите обвинения от години.

Специален съд постанови през 2000 г., че няма никакво основание за подозрения, че Валенса е бил платен агент на комунистическия режим.

Ала Институтът за национална памет заяви през миналата седмица, че автентичността на документите на тайните комунистически служби, които включват псевдонима на Валенса, с който е циркулирал в службите - "Болек", е била доказана от експерти.

Книга, публикувана от Института за национална памет през 2008 г., твърди, че въпреки че службите са регистрирали Валенса като таен агент през декември 1970 г., той е бил свален от отчет през юни 1976 г. заради неговото нежелание да сътрудничи.

Твърденията срещу Валенса отново изплуваха в публичното пространство през миналата година, след като Институтът за национална памет се добра до неизвестни преди документи на комунистическите служби от вдовицата на министъра на вътрешните работи по времето на комунизма.

Валенса загадъчно призна по това време, че е направил грешка, като в миналото е казвал, че е подписал документ на тайните служби по време на един от многото си разпити.

Поляците като цяло имат смесени чувства към Валенса. Неговата дързост в съпротивата срещу комунистическия режим все още е масово уважавана, но войнственият и разделящ тон по време на президентстването му му спечели врагове.