Институтът за национална памет на Полша, който финансово се издържа от правителството, обяви, че имало нови доказателства, че Лех Валенса, който водеше протестите и стачките, които разтърсиха комунистическия режим в страната през 1980-те години, е бил информатор на тайните служби през 1970-те години, съобщава "Ройтерс".

Адвокатът на Валенса, чиито действия, ръководейки синдиката "Солидарност", допринесоха за рухването на комунизма в Източна Европа, заяви, че доказателствата може да са изфабрикувани и поиска експертите, достигнали до този извод, да бъдат разпитани.

Институтът за национална памет уточни, че проучването на ръкописи е показало, че наскоро публикувани документи предполагат, че Валенса, който беше удостоен с Нобелова награда за мир и по-късно стана президент на Полша, наистина е сътрудничил на комунистическите служби.

Според института било доказано, че Валенса е написал най-малко 29 доклада до тайните служби, подписани с псевдонима "Болек". Не се уточнява какво съдържат тези доклади.

"Няма никакво съмнение", отсече Анджей Позорски от института на пресконференция, допълвайки: "Саморъчно написаното съгласие за сътрудничество със службите от 21 декември 1970 г. е написано изцяло от Лех Валенса."

Не бях агент на полските комунистически тайни служби, обяви Лех Валенса

Не бях агент на полските комунистически тайни служби, обяви Лех Валенса

Наел адвокати да докаже клеветите срещу себе си

Проблемът дали Валенса е сътрудничил на комунистическите служби дълбоко раздели полското общество.

Бившият електротехник Валенса се превърна в един от най-трайните образи на антикомунистическите движения в бившия съветски лагер. Той стана обект на жестоко укоряване от страна на съветските власти.

Позорски заяви, че Институтът за национална памет, който е натоварен със задачата да разследва престъпленията срещу полската нация, извършени от края на Втората световна война до рухването на комунизма през 1989 г., е изследвал 17 разписки за получаване на пари, стигайки до извода, че те са били написани от Валенса.

Валенса преди е признавал, че се е съгласил да сътрудничи на комунистическите служби. Ала той настоява, че никога реално не го е вършил и специален съд го оневини през 2000 г.

Според адвоката му графологическата експертиза не представлявала научно доказателство.

Въпросните документи се появиха през миналата година в къщата на покойния вътрешен министър на Полша от времето на комунизма.

Управляващите консерватори в Полша, ръководени от Ярослав Качински, се поблазниха от възможността да поставят под въпрос независимостта на Валенса от комунистическите репресивни служби, след като той стана първият демократично избран президент на страната между 1990 и 1995 г.