Адвокати, облечени в черни тоги, лекари в бели престилки и самолетни пилоти с униформи шестваха в Париж, за да протестират срещу пенсионните реформи на френския президент Еманюел Макрон, съобщава "Ройтерс".

Правителството на Макрон тъкмо започна една от най-амбициозните реформи в неговия президентски мандат - за обединяване на 42-те различни пенсионни системи във Франция в единна точкова система. Макрон твърди, че тя ще бъде по-справедлива, но някои професии твърдят, че ще са губещи.

"Всички професии тук се справяха добре със средствата си", коментира пилотът на Air France Тиери Ориол, който беше сред няколкостотинте протестиращи, преминали през центъра на Париж, крещейки лозунги, надувайки свирки и носейки плакати, настояващи техните пенсионни схеми да не бъдат променяни.

"Днес правителството действително трябва да ни пита "Как така имате фонд, който е проспериращ?", а не да се опитва да ни го отнеме без никакви дебати", изтъкна Ориол.

В края на миналата седмица служителите на градския транспорт в Париж стачкуваха заради плановете за реформа на тяхната пенсионна схема, предизвиквайки транспортни неволи на пътуващите.

Бдителен за огромни демонстрации, които последваха предишни планове за пенсионна реформа, премиерът Едуар Филип, приближен на Макрон, обеща в четвъртък да отдели време за изслушване на синдикатите и по-широкото обществено мнение.

Най-големият профсъюз във Франция CFDT е предпазливо отворен за реформиране на пенсионната система, за да стане по-справедлива, но други профсъюзи се противопоставят открито и обещаха борба.

Макрон беше отслабен политически от антиправителствените протести на "жълтите жилетки" в края на 2018 г. и началото на тази. Онези протести, в които избухна най-тежкото улично насилие от десетилетия, бяха предизвикани от гняв заради спадането на жизнения стандарт и също така заради притесненията, че Макрон прокарва твърде твърдо своята реформаторска програма.