"Лекари без граници" се обърнаха към сирийското правителство и руския му съюзник да прекратят бомбардирането на контролираните от бунтовници източни части на град Алепо, предупреждавайки, че предизвикват „кървава баня” сред цивилните в града, съобщава „Франс прес”.

„Бомбите валят от самолетите на водената от Сирия коалиция, като цялата източна част на Алепо се превърна в гигантска касапница”, подчертават от „Лекари без граници”.

„Сирийското правителство трябва да спре безразборното бомбардиране, а Русия като неизбежен политически и военен съюзник на Сирия има отговорността да оказва натиск да спре това”, изтъкват още от организацията.  

Организацията на обединените нации (ООН) предупреди, че в Алепо се разразява хуманитарна катастрофа.  

Според ООН само около 35 лекари са останали в източната част на Алепо, където около 250 хил. души са под обсада от правителствените сили от началото на септември.

Според „Лекари без граници” от 21 до 26 септември само няколко болници все още функционират в контролираните от бунтовниците части от града, като при тях са закарани 278 загинали, включително най-малко 96 деца.  

Също така повече от 822 ранени са били закарани, включително най-малко 221 деца.

Всички интензивни отделения са пълни. Пациенти трябва да чакат другите да умрат, така че те да могат да бъдат преместени в интензивно отношение”, подчертава управителят на подпомагана от „Лекари без граници” болница в източната част на Алепо.