Летищните власти и адвокати за граждански права в цяла Америка се подготвят за новата забрана за пътуване на американския президент Доналд Тръмп, помнейки хаоса, който се възцари при издаването на първия му указ, но надявайки се, че предстоящата версия на указа ще въведе повече ред, съобщава "Асошиейтед прес".

Новият указ се очаква да бъде издаден по-късно днес, но проектоуказът показва, че ще засегне хората от шест от първоначалните седем страни с преобладаващо мюсюлманско население, но ще освободи пътниците, които вече притежават входни визи за САЩ. Проектоуказът, който се завъртя в публичното пространство, не включвал Ирак.

Първият указ по темата на Тръмп, който впоследствие беше отменен от американския съд, беше издаден на 27 януари, като временно забраняваше на граждани на Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Судан и Либия да влизат в САЩ и спря приема на всички бежанци. Президентът заяви, че неговата администрация ще направи преглед на процедурите за проверка на влизащите в САЩ заради опасения от тероризъм в тези седем страни.

Протестиращи заляха американските летища през уикенда, опитвайки се да освободят пътниците, задържани от митническите власти на фона на объркване кой може да влиза в страната, включително притежателите на зелени карти, които имат право да живеят за постоянно в САЩ.

Мнозина правозащитни адвокати и активисти заявиха, че не смятат, че новият указ ще отстрани всички конституционни проблеми на първоначалния указ, включително твърдението, че е бил мотивиран от дискриминация срещу мюсюлманите.

По думите на Тръмп, той откроил седемте страни, защото те вече са били обявени като проблемни от гледна точка на сигурността от администрацията на Обама.