Група руски либерали развяваха флагове и скандираха „Русия без Путин!" пред Кремъл, за да протестират срещу решението на властите против участието на партията им на местни избори, предаде Ройтерс.

Според много от събралите се близо 100 души, повечето студенти, лично президентът Путин стои зад решението на представителите от Санкт Петербург да изключат опозиционната партия Яблоко от изборите през март за местната власт.

Решението е било взето, след като избирателната комисия констатира, че повече от 10% от подписите в задължителна петиция от симпатизанти на партията са невалидни.

Опозиционната Комунистическата партия пък, която е втората най-голяма партия в парламента, не е допусната да участва на местните избори в южния район Дагестан, които също ще се състоят на 11 март. На комунистите е отказано участие заради друга техническа формалност.

Наблюдатели на ситуацията в страната коментират, че тези забрани може да са част от усилията на Кремъл да отстрани политически опоненти преди ключовите парламентарни избори, насрочени за декември и президентските избори, които ще се състоят през 2008 година.

От Яблоко възнамеряват да обжалват решението пред съда.