Депутатите от крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" (AfD) ще седят до депутатите от Свободната демократическа партия (FDP) в Бундестага, въпреки протестите на FDP, съобщават германските медии.

Напускащият поста председател на германския парламент Норберт Ламерт обяви, че ще се придържа към същия план за седящите места на депутатите, както във Федералния конвент, институцията, която избира президента на Германия и се състои от депутати, както и от представители на парламентите на провинциите.

Това поставя депутатите от "Алтернатива за Германия" в крайната дясна част на пленарната зала на Бундестага. Местата в Бундестага се преразпределят, след като "Алтернатива за Германия" влезе в парламента за първи път след парламентарните избори на 24 септември.

FDP по-рано заявиха, че искат техните места да са по-близо до средата на парламентарната зала, като стоят до консерваторите от Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Говорителят на FDP Нилс Дросте потвърди, че неговата партия ще приеме плана за седящите места за първото заседание на новия състав на Бундестага на 24 октомври, но не изключи, че FDP ще се опита да промени местата си в залата след това.

Бернд Бауман, член на ръководството на "Алтернатива за Германия", заяви през миналата седмица, че "може да живее" с настаняването на партията в крайната дясна част на залата. "Това е подобно на парламентите на провинциите. Ще седим до банките на правителството, което е много хубаво", подчерта Бауман.