Най-малко 65 тела на мигранти са били открити в масов гроб в югозападна Либия.  Това съобщава в петък "Ройтерс", като цитира изявление на Международната организация по миграция (МОМ) в X.

МОМ каза в изявление, че обстоятелствата на смъртта и националността на загиналите все още са неизвестни. Но се смята, че те са починали при опит за нелегално прекарване през пустинята.

Телата са открити в долината ал-Джахрия в град Ал Шуваирф, на около 421 кмюжно от Триполи. Отделът за криминални разследвания на вътрешното министерство в Триполи публикува в сряда кадри с дрон на мястото. Но "Ройтерс" не може да ги потвърди чрез независим източник. 

Либия се превърна в транзитен маршрут за бягащи от конфликти и бедност към Европа през Средиземно море след свалянето на Муамар Кадафи в бунт, подкрепян от НАТО през 2011 г.

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Има и загинали и изчезнали

Според МОМ най-малко 3129 смъртни случая и изчезвания на мигранти са регистрирани през 2023 г. по считания най-смъртоносен подобен маршрут - средиземноморския.

"Без редовни пътища, които предоставят възможности за законна миграция, подобни трагедии ще продължат да стават факт", каза МОМ.

Организацията призова всички правителства и власти по маршрута да засилят регионалното сътрудничество, за да гарантират безопасността и защитата на мигрантите.

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

25 мигранти от Либия бяха спасени в Средиземно море

Поне 60 са загинали през едноседмичното плаване

Либия е приела около 704 370 мигранти от над 43 националности според данни, събрани в 100 либийски общини в средата на 2023 г., показват данни на ООН.