Повече от 80 мигранти бяха спасени, двама загинаха, а трима са изчезнали след две морски спасителни операции в Средиземно море край бреговете на Либия. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на благотворителната организация "Лекари без граници" от неделя.

Корабът на MSF Geo Barents е качил на борда над 60 души късно в събота от гумена лодка. Лодката е бедствала в международни води край Либия.

Извадено е и едно тяло, а един от взетите на борда мигранти е починал малко след спасяването.

Други 19 души са били взети от близката изоставена тунизийска офшорна петролна платформа. Мигрантите казаха на спасителите, че са плували там, след като лодката, с която са пътували, е започнала да поема вода.

Най-малко 61 мигранти се удавиха след корабокрушение край Либия

Най-малко 61 мигранти се удавиха след корабокрушение край Либия

Сред жертвите има деца и жени

Трима души са останали на лодката и са в неизвестност, добави благотворителната организация.

Средиземноморските преходи от Северна Африка до Италия или Малта са сред най-опасните миграционни пътища в света. Миналата година почти 2500 мигранти са загинали или са изчезнали по тези маршрути, според Международната организация по миграция.

"Всички оцелели сега се възстановяват и се грижат за тях на Geo Barents след тези травматични изпитания", каза MSF, добавяйки, че е поискал разрешение да слязат на "най-близкото възможно безопасно място".

Благотворителните кораби обикновено отвеждат спасени мигранти в Италия, а дясното правителство на страната често ги разпределя в пристанища, които са далеч.

Четирима гръцки спасители загинаха в Либия при пътен инцидент

Четирима гръцки спасители загинаха в Либия при пътен инцидент

Освен загиналите има и 15 ранени, седем от които - в критично състояние

Заради мигрантския натиск Италия се опитва да прехвърля мигранти в страни като Албания.