Гласуването в парламента на Албания за ратифициране на оспорваната мигрантска сделка с Италия беше отложено в четвъртък, докато депутатите очакват документи от Конституционния съд, който миналата седмица даде зелена светлина на плана, предава Ройтерс.

Споразумението, според което Италия ще изгради центрове за обработка на мигранти на албанска територия, беше критикувано от опозицията и правозащитни групи и беше оспорено в съда от депутати от опозиционната Демократическа партия на Албания.

Парламентът на Албания трябваше да ратифицира споразумението в четвъртък, но говорител на парламента каза, че гласуването е било отложено, докато не бъдат налични всички съответни документи от съда. Това е само формалност, но тя не каза кога ще се проведе гласуването.

Съгласно споразумението, обявено през ноември, членът на ЕС Италия ще отвори два лагера в Албания, която не е член на ЕС.

Един лагер ще проверява мигрантите при пристигането им, а втори ще ги задържа, докато се обработват молбите за убежище. След това на мигрантите или ще бъде разрешено да влязат в Италия, или ще бъдат репатрирани.

Противниците твърдяха, че то нарушава конституцията, като прехвърля територия и държавна власт на друга държава, твърдение, което съдът отхвърли.

Проектът предизвика сравнения с плана на британското правителство за изпращане на търсещи убежище в Руанда, който беше оспорен от Върховния съд на Великобритания. Оттогава Брюксел заяви, че италианските планове не нарушават правото на Европейския съюз.

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Италия отхвърля сравненията на плана ѝ за мигрантите с този на Великобритания

Рим ще изгради два бежански лагера в Албания