Гръцките острови Крит и Гавдос отбелязаха рязък ръст на лодките с мигранти, които акостират на техните брегове от Либия тази година, показват данни на ООН. Това увеличава натиска върху зле оборудваните власти и поражда страхове за появата на нов контрабанден маршрут в Средиземно море, предава Ройтерс.

Повече от 1075 мигранти - предимно от Египет, Бангладеш и Пакистан, са пристигнали на островите тази година, спрямо 860 през цялата 2023 г., според Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН).

Гърция е предпочитана врата към Европейския съюз за мигранти и бежанци от Близкия изток, Африка и Азия от 2015 г., когато близо 1 милион души акостираха на нейните острови, причинявайки безпрецедентна хуманитарна криза. Хиляди други обаче загинаха в морето.

Крит и съседният малък остров Гавдос, които са относително изолирани в Централно Средиземно море, досега не бяха предпочитани от мигрантите пред други острови по-на изток и по-близо до Турция.

"Това е безпрецедентна ситуация", каза министърът на миграцията Димитри Кайридис пред местна телевизия в сряда. "Числата са малки... но тенденцията показва импулс, който ни тревожи."

Кметът на Гавдос Лилиан Стефанаки каза пред Ройтерс, че от уикенда лодки с десетки хора пристигат почти всеки ден. Около 63 мигранти в момента се намират на острова в очакване на превоз до Крит. Гавдос има около 60 постоянни жители и само един полицай, каза тя.

Нито Гавдос, нито Крит разполагат с условия за приемане на мигранти. Новопристигналите се приютяват в изоставена сграда на Гавдос или в неизползвани детски лагери на остров Крит. ВКБООН, който няма представителство на Крит, изпрати доставки, включително спални чували и хигиенни комплекти.

"Това е голяма тежест за нас. Ние сме малък остров, нямаме провизии или магазини. Храната е голям проблем. Нашите финанси са ограничени", каза Стефанаки.

Повечето мигранти, пристигнали в Европа тази година, са акостирали в Испания, следвана от Гърция и Италия, според данни на ООН. В исторически план лодките, които напускат Либия, обикновено са отивали в Италия.

"Изглежда, че повечето от лодките, пътуващи от Либия до Крит и Гавдос, се насочват директно към Гърция и не става дума за случайни маршрути", каза Стела Нану, говорител на ВКБООН в Гърция, добавяйки, че скоро ще може да се каже дали това ще стане установен маршрут .

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Повече от 80 мигранти бяха спасени край Либия

Има и загинали и изчезнали