Председателят на базираната в източната част на Либия Камара на представителите Агила Салех заяви в сряда, че ще се кандидатира за президент на изборите на 24 декември, които са част от подкрепяна от ООН опит за прекратяване на десетилетия конфликт, предаде "Ройтерс".

Кандидатурата на Салех следва тази на няколко други видни либийци, сред които Саиф ал Ислам Кадафи и Халифа Хафтар, две силно разделящи обществото фигури, защото са обвинени във военни престъпления, които и двамата отричат.

"Общественото гласуване е единственият източник на легитимност за всяка власт", ​​каза Салех в телевизионни коментари.

Междувременно продължават споровете относно изборните правила, включително кой трябва да отговаря на условията, графика и правното основание на вота, по-малко от шест седмици преди той да се проведе, което поражда съмнения дали това изобщо ще се случи.

Критиците казаха, че ключовите разпоредби изглеждат предназначени да позволят на Салех и неговия източен съюзник Хафтар да се борят без риск да загубят позициите си, ако не успеят да спечелят.

Либия остана без външен министър

Либия остана без външен министър

Криза с назначаването на посланици

Защитниците на закона твърдят, че той е бил правилно приет през парламента и обвиняват критиците му, че се опитват да забавят или провалят първите избори в Либия от 2014 г.

Салех беше санкциониран както от Съединените щати, така и от Европейския съюз, след като отказа да признае подкрепяното от ООН правителство на националното съгласие.

Санкциите бяха премахнати в началото на тази година с развитието на мирния процес, включително създаването на ново правителство на единството и пътя към изборите.

Либия: Терористи не контролират наша ВВС база

Либия: Терористи не контролират наша ВВС база

Напрежение по границата с Тунис