Президентският съвет на Либия уволни министъра на външните работи и международното сътрудничество на страната Наджля Мангуш заради нарушенията й в нейния кабинет. Това съобщи в събота Libya Al Ahrar TV, либийски телевизионен канал, позовавайки се на решението на съвета.

"Дейността на г-жа Мангуш като министър на външните работи е преустановена поради разследване заради допуснати от нея административни нарушения във външната политика на държавата", се казва в текста на решението.

Меркел настоя за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Меркел настоя за изтегляне на чуждестранните наемници от Либия

Бъдещето на Либия трябва да бъде решен от либийските сили и либийските граждани, а не от чуждо влияние

Както отбелязва телевизионният канал Al Arabiya, в изявлението на президентския съвет също се подчертава, че Мангуш "действа на чуждата арена от името на либийската държава независимо и не координира действията си със съвета".

За провеждане на разследване на бившия министър беше създадена специална комисия, оглавявана от заместник-председателя Абдула ал-Лафи. На Мангуш е забранено да напуска страната.

През септември либийските посланици в Съединените щати и Оман, както и представителят на страната в Лигата на арабските държави, се оплакаха срещу Мангуш в Генералната прокуратура, обвинявайки я в злоупотреба с власт. Тя настоя тези дипломати да бъдат върнати в родината им, тъй като мандатът им изтече. Въпреки това, в съответствие със закона, само президентският съвет може да назначава и отзовава посланици.

Фелдмаршал иска да е президент на Либия

Фелдмаршал иска да е президент на Либия

Хафтар протяга ръце към ключов пост

Досега ислямистите, които имат голямо влияние в Триполи, от самото начало се противопоставиха на Мангуш, която заема непримирима позиция спрямо Турция, която ги подкрепя, и се стреми към бързо изтегляне на чужди наемници от Либия.