Либийските проправителствени сили са успели да поемат пълен контрол над крайбрежния град Сирт, прогонвайки терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщи официален говорител, цитиран от "Франс прес".

"Нашите сили имат пълен контрол над Сирт" след повече от шест месеца сражения, изтъкна говорителят на проправителствените сили.

"Нашите сили станаха свидетели на тоталния крах на ДАЕШ", допълни той. 

Сирт, който се намира на средиземноморското крайбрежие, беше последната важна територия под контрола на терористите в северноафриканската страна. 

Силите, присъюзни на правителството на националното единство на Либия, започнаха офанзива за отвоюването на града на 12 май, бързо превземайки обширни райони от града и обкръжавайки екстремистите. 

Но ДАЕШ отвърна с яростна съпротива, използвайки самоубийствени атентати с коли бомби, снайперисти и импровизирани взривни устройства. 

САЩ започнаха бомбардировки през август по молба на подкрепяното от ООН правителство на националното единство, за да подпомогнат местните сили да си възвърнат контрола над града, който беше превзет от джихадистите през юни 2015 г. 

"ДАЕШ претърпяха тотален крах и десетки от тях се предадоха на нашите сили", се посочва в изявление проправителствените сили в профила им във "Фейсбук".

Падането на Сирт, който е родното място на убития либийски диктатор Муамар Кадафи, представлява значителен удар за терористите, които търпят големи поражения и в Сирия и Ирак.