Лидерите на Европа искат поне 78 на сто от хората между 20 и 64 години да имат работа - това е една от целите на общността целите до 2030 г., заложени в подписания в Порто социален ангажимент. Документът беше приет от европейските лидери, участвали в срещата в португалския град - те подкрепиха плана за действие на Европейската комисия по Европейския стълб на социалните права, съобщи БНР.

Социалният ангажимент предвижда също до 2030 г. поне 60 на сто от всички възрастни хора да бъдат обучавани всяка година, както и броят на хората в риск от бедност или социално изключване да бъде намален поне с 15 милиона, сред които най-малко 5 милиона деца. Ангажиментът бе поет в присъствието на председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейския парламент Давид Сасоли.

"Наистина, преди 5 години в Гьотеборг ние проведохме първата социална среща на върха и заложихме принципите. Но сега, съвсем за първи път, не само всички социални партньори присъстваха тук, но и подписаха ангажимента. Така че не става дума само за принципи, които също са важни, а за действия, както и за резултати, които да се дадат на хората." - подчерта Фон дер Лайен.

Тя уточни, че обучението е необходимо във връзка с промяната на работните места заради зеления и дигиталния преход. Председателката на ЕК определи механизма за възстановяване от пандемията от COVID-19 "Следващо поколение ЕС" като "по-голям от плана "Маршал", който е в размер на 750 милиарда евро.

 В Страсбург започва Конференцията за бъдещето на Европа

В Страсбург започва Конференцията за бъдещето на Европа

Целта е гражданите да участват във политиките…

Тя отново призова страните-членки да ратифицират споразумението за собствените ресурси, за да може той да бъде задействан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че за втори път след срещата в Гьотеборг през есента на 2017 г. европейските лидери имат възможност да изпратят много силен сигнал, че повече от когато и да било социална Европа трябва да се превърне в реалност.

Честваме Деня на Европа

Честваме Деня на Европа

Поредица от събития в столицата, НДК ше засвети в цветовете на европейския флаг…