В днешния Ден на Европа, с церемония в Европейския парламент в Страсбург, ще бъде открита Конференцията за бъдещето на Европа, съобщи БНР. Целта на конференцията е на европейските граждани да бъде предоставена по-голяма роля при оформянето на политиките на ЕС.

Очаква се форумът да бъде почетен от председателя на ЕП Давид Сасоли и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. В него ще участват 27 студенти по програма "Еразъм" от всички страни-членки, а около 300 граждани са поканени да се включат дистанционно.

Честваме Деня на Европа

Честваме Деня на Европа

Поредица от събития в столицата, НДК ше засвети в цветовете на европейския флаг…

Сред предложените теми за дискусиите, залегнали в подписаната на 10 март декларация за конференцията, са посочени здравеопазването, климатичните промени, социалната справедливост, цифровата трансформация, ролята на ЕС в света, предизвикателствата на миграцията, сигурността. Тези теми съвпадат с водещите приоритети на Общността и с въпросите, повдигнати от гражданите в проучванията на общественото мнение

Въпреки споровете дали с тази конференция не се нарушават европейските договори, днес тя ще направи първата си крачка с приветствия от френския президент Еманюел Макрон, председателя на Европарламента Давид Сасоли, председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща от името на Съвета на ЕС.