На 24 февруари 2024 г. - втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна - лидерите на Групата на седемте (Г-7) публикуваха изявление в подкрепа на Украйна.

Това отбеляза Би Би Си.

"Ние, лидерите на Г-7, се срещнахме днес с украинския президент Володимир Зеленски, за да потвърдим отново непоколебимата си подкрепа за Украйна и за да отдадем още веднъж почит на смелостта и устойчивостта на украинския народ, който неуморно се бори за свободата и демократичното бъдеще на Украйна", с тези думи започва изявлението.

По-нататък лидерите на Г-7 отбелязват:

"Те доказаха волята си да победят военната машина на президента Путин, да възстановят териториалната цялост на страната си и да защитят суверенитета и независимостта на Украйна. Президентът Путин не успя да постигне стратегическата си цел да подчини Украйна."

В изявлението се потвърждават взетите решения, като по-долу са изброени откъси от тях:

1. "Ще продължим да подкрепяме правото на Украйна на самозащита и ще потвърдим отново ангажимента си за дългосрочната сигурност на Украйна, включително чрез сключване и изпълнение на двустранни ангажименти и договорености в областта на сигурността въз основа на Съвместната декларация за подкрепа на Украйна, която одобрихме във Вилнюс през юли миналата година.

Увеличаваме помощта си за сигурността на Украйна и увеличаваме производствения и логистичния си капацитет, за да помогнем на Киев.

2. "Призоваваме Русия незабавно да прекрати агресивната си война и да изтегли напълно и безусловно въоръжените си сили от международно признатата територия на Украйна. Призоваваме всички държави да спазват международното право и по никакъв начин да не одобряват или оправдават опитите на Русия да завземе територия със сила.

Никога няма да признаем минали или бъдещи така наречени "избори", проведени от Русия на украинска територия, нито техните резултати."

3. "Ще продължим да повишаваме цената на войната за Русия, да изчерпваме източниците ѝ на приходи и да възпрепятстваме усилията ѝ да изгради своята военна машина, както е видно от наскоро одобрените ни пакети от санкции. Продължаваме да се ангажираме с пълното изпълнение и прилагане на нашите санкции срещу Русия и да предприемаме нови мерки, ако е необходимо."

4. "Продължаваме да подкрепяме Украйна в по-нататъшното разработване на "формулата на мира" на президента Зеленски и се ангажираме да подкрепяме всеобхватен, справедлив и траен мир, който е в съответствие с принципите на Устава на ООН, международното право и зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна."

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

И мирът е все така далеч