Френският крайнодесен политик Марин льо Пен ще бъде съдена заедно с 27 други за предполагаемо злоупотреба с фондове на ЕС.

Това съобщи прокуратурата в Париж в петък. Партията на Льо Пен заяви, че оспорва обвиненията.

Двадесет и осем обвиняеми ще бъдат изправени пред съда, включително Марин льо Пен и баща й Жан-Мари, съобщиха от прокуратурата, потвърждавайки съобщенията на френските медии.

Първото разпоредително заседание, насрочено за 27 март следващата година, ще бъде последвано от по-задълбочено изслушване през октомври и ноември.

Разследването, започнало през 2016 г., имаше за цел да установи дали тогавашният Национален фронт е използвал пари, предназначени за сътрудници на парламента на ЕС, за да плаща на служители, които работят за партията.

На законодателите на ЕС се отпускат средства за покриване на разходи, включително техните асистенти, но не е предназначено да ги използват за партийни разходи.

"Ние официално оспорваме обвиненията, отправени срещу нашите евродепутати и парламентарни сътрудници", се казва в изявление на партията на Льо Пен Национален фронт. 

Повдигат обвинение на Марин льо Пен за злоупотреба с евросредства

Повдигат обвинение на Марин льо Пен за злоупотреба с евросредства

Разследването срещу нея и партията й започна през 2016 г.

Партията добави, че Марин льо Пен не е извършила нарушение и че няма нередности при назначаването на нейните парламентарни сътрудници, както съгласно регламентите на Европейския парламент, така и според френското законодателство.

Начело на Национален фронт до 2021 г. Марин льо Пен се състезаваше срещу Еманюел Макрон на президентските избори през 2017 г. и 2022 г. и може отново да представи кандидатурата си през 2027 г.