Лидерите на Северна и Южна Корея ще се срещнат този месец в столицата на Северна Корея Пхенян, предаде АП.

Това е втората среща на върха между двете страни и първата от седем години насам.

През 2000 г. се състоя историческата среща между лидерите на двете страни, която доведе до невиждано помирение между Северна и Южна Корея.
Тогава севернокорейския лидер Ким Чен Ир се срещна с тогавашния южнокорейския президент Ким Дае Джунг. Срещата се състоя отново в Пхенян.

След това Ким Дае Джунг получи нобелова награда за мир заради услиията си да включи Северна Корея във водената от него "политика на светлина".

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир (генерален секретар на управляващата в Северна Корея Корейска Работническа партия) и президента на Южна Корея Рох Мо Хюн ще се срещнат около 28-30 август тази година, каза пред репортери Баек Йонг Чун съветникът по сигурността на южнокорейския президент.

Северна Корея също разпространи съобщение, потвърждаващо споразумението за среща на върха, което е било подписано в неделя.

„Срещата между двамата лидери на Северна и Южна Корея ще е много важна за мира на корейския полуостров", се казва още в съобщението на Северна Корея.

В съобщението, разпространено от президентството на Южна Корея се казва :
„Втората среща на върха в Корея ще допринесе за реално начало на една ера на мир и благоденствие между двете Кореи".

Двете Кореи технически са още във война след като Войната в Корея от 1950-53 г. засвърши с прекратяване на огъня, а не с мирно споразумение, но срещата през 2000 г. им даде възможност да предприемат проекти са сътрудничество и сближаване.