Израелският премиер Яир Лапид и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН за първи разговори лице в лице между лидерите на двете страни съюзници на САЩ от 2008 г. насам, съобщава "Ройтерс".

Отношенията между Израел и Турция отдавна са обтегнати на фона на враждата около палестинската кауза, но през последните месеци се затоплиха, като енергетиката се очертава като ключова област на сътрудничество. Очаква се скоро двете страни да си разменят и нови посланици.

Освен че обсъди енергетиката, Лапид благодари на Ердоган за споделянето на разузнавателна информация между страните и отбеляза искането на Израел за връщането на четирима свои граждани - двама от които войници - изчезнали в Ивицата Газа след войната през 2014 г., съобщиха от офиса на израелския президент.

Турция и Израел възстановяват пълните си дипломатически отношения

Турция и Израел възстановяват пълните си дипломатически отношения

Двете страни отново ще разменят посланици

Турция, която е член на НАТО, приема на своя територия членове на "Хамас" - палестинско ислямистко движение, което управлява Газа и което голяма част от Запада определя като терористична групировка. Тази връзка често е била пречка в опитите за възстановяване на отношенията между Анкара и Йерусалим.

Турция от своя страна беше възмутена от убийството през 2010 г. на десетима турски активисти при размирици, избухнали, когато израелски морски пехотинци щурмуваха кораб, опитващ се да пробие израелската военноморска блокада на Газа.

През януари президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция се надява да отвори нова глава със страните от Персийския залив и Близкия изток, особено с Израел и Обединените арабски емирства.

Неотдавнашното сближаване между двете страни е в резултат на усилията на бедната на енергия Турция да се съревновава с Гърция и Кипър за осигуряване на източносредиземноморски коридор за доставка на израелски природен газ за Европа.

Израел също показа признаци на "размразяване" в отношенията с други предимно мюсюлмански държави в региона.

Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си

Израел и Турция отварят нова глава в отношенията си

Двете страни ще работят за разширяване на икономическите партньорства