Лидерите на влиятелната терористична групировка "Джаиш ал Ислям" ("Армията на исляма") са били убити при въздушна атака вчера в Сирия, предаде BBC. Тяхната централа е била ударена от 10 ракети.

Сред загиналите е и създателят на групировката Захран Алуш, заедно с13 командири и 7 ръководители от други подобни организации, сред които "Ахрар ал Шам" и "Фейлак Рахман".

Атаката е била извършена в Отая, едно от предградията на столицата Дамаск, по време на среща на членовете на групировките.

Това са съобщили от базираната в Лондон Сирийска Обсерватория на човешките права. Новината е била потвърдена в "Туитър" от опозиционната сирийска Национална коалиция.

Все още е противоречива информацията кой стои зад проведените срещу тях атаки. 

Според местна медия, ударите са били извършени от руски военни самолети. От руското министерство на отбраната обаче не са потвърдили новината.

Срещу Москва бяха отправени обвинения, че ударите й са насочени не само към позиции на ДАЕШ ("Ислямска държава"), но и към цялата сирийска опозиция.

Според други източници, атаката е на сирийската армия. От самата армия потвърдиха, че са провели операцията, като "са получили помощ".

Поддържаната от Саудитска Арабия групировка е особено активна в Дамаск и околностите му, припомня агенцията.

Тя участва и в скорошната среща на сирийската опозиция, която се проведе в Рияд.

Групировката обаче често е била критикувана заради жестокост към заложници, които са били брутално екзекутирани. Заради тези си прояви е била сравнявана и с ДАЕШ.