Зоран Заев се надява на днешната лидерска среща в Скопие да постигне консенсус по договорения вариант за името на Македония.

В 14.00 ч. българско време, в Клуба на депутатите, македонският премиер ще информира политическите лидери на страната за хода на преговорите с гръцкия му колега Алексис Ципрас в София, предаде БГНЕС.

В лидерската среща ще участват президентът на страната Георге Иванов, председателят на парламента Талат Джафери, лидерът на опозицията Христиан Мицковски.

Пред журналисти Заев заяви, че македонската и гръцката страна се намират в крайната фаза от преговорите и че са близко до едно от предложенията за разрешаване на дългогодишния спор. Той отказа да отговори на въпроса дали този вариант се отнася за "Илинденска Македония".

Заев видя разрешаване на спора за името с Гърция през юни

Заев видя разрешаване на спора за името с Гърция през юни

Обсъдили едно конкретно решение на спора за името

"Не е редно да съобщавам каквото и да било преди да информирам президента Иванов, председателя на парламента Талат Джафери и лидера на опозицията Христиан Мицковски", аргументира се Заев.

Според него решението ще сложи точка на този въпрос, така че никога повече в бъдеще да не възниква проблем с името.

Македонският премиер се надява да се постигне консенсус и да получи подкрепа за водените преговори. Заев направи изявлението в гр. Струга след завръщането си в София.