Парламентът на Лихтенщайн гласува за легализиране на еднополовите бракове, което го прави 22-рата страна в Европа, която го е направила, пише "Политико"

Законодателите в немскоезичната микродържава гласуваха почти единодушно в подкрепа на мярката, като 24 от 25-те членове я подкрепиха, съобщи Liechtensteiner Vaterland.

Даниел Сегер, говорител на парламентарната група на консервативната Прогресивна гражданска партия в Лихтенщайн, описа приемането на поправката в брачния закон като "голямо облекчение" след второто четене.

"Почувствахме натиска и очакването, че трябва да бъдем последната немскоговоряща страна, която въвежда брак за всички", каза той. Германия, Австрия и Швейцария легализираха еднополовите бракове съответно през 2017, 2019 и 2022 г.

Лихтенщайн за първи път легализира регистрираните партньорства за еднополови двойки през 2011 г., като им даде някои от същите права като женените хетеросексуални двойки. Малката алпийска страна с население от по-малко от 40 000 души беше домакин на първия си гей-парад през 2022 г.

Нейният монарх, принц Ханс-Адам II, изрази подкрепа за еднополовите бракове, но се противопостави на предоставянето на права за осиновяване на ЛГБТ-двойки, въпреки че правителството го направи през 2023 г. след решение на конституционния съд на страната.

Постоянната мисия на Лихтенщайн в ООН нарече изменението на брачния закон, което ще влезе в сила на 1 януари 2025 г., "важна стъпка за равни права на ЛГБТ- хората" в публикация на X.

Гласуването идва на фона на нарастване на насилието срещу ЛГБТ- хората в Европа, противопоставяйки се на тенденцията на нарастващо социално приемане, според доклад на групата за застъпничество ILGA-Europe, публикуван по-рано тази седмица.

Чехия разрешава документална смяна на пола без операция

Чехия разрешава документална смяна на пола без операция

Решение на Конституционния съд