Пакетчета захар с лика на Адолф Хитлер и свастики бяха иззети от няколко кафенета в Хърватия, съобщава Ройтерс. Органите на реда в източния град Позега започнаха разследване на случая.

От малка фабрика в Позега са потвърдили, че пакетчетата захар са били произведени при тях, уточняват от местния вестник „Нови Лист".

Случаят смути правителството в Загреб, което предполагаше, че е изкоренило връзките си с нацизма от миналото, коментират от Ройтерс.

Припомняме, че по време на Втората световна война Усташите - организацията на хърватските фашисти, активно си сътрудничи на нацистите.
Режимът на Усташите убива хиляди сърби, евреи и роми в концентрационни лагери  в периода 1941-1945.

От антинацистка еврейска организация със седалище в Йерусалим обявиха, че са възмутени от случая, имайки предвид, че на територията на Хърватия са били убивани евреи и че жестокостите са били извършвани от местни сподвижници на нацистите.

„Ако не друго, то това е израз на носталгия по Третия райх, когато в Хърватия масово бяха избивани евреи, сърби и роми," се казва в специално изявление на организацията от Йерусалим по случая.

Антинацистите настояват за спиране на продажбата на скандалните пакетчета захар с мотива, че тяхното разпространение е наказуемо по Закона за насаждане на расистка, религиозна и етническа омраза.

От Ройтерс припомнят, че по време на президента Франьо Туджман от 1991 г. до 1999 г. някои от символите и действията на Усташите бяха толерирани и това доведе до обтягане на отношенията между Хърватия и Израел.