Афганистанските сили за сигурност са ликвидирали и последния нападател, атакувал американското посолство в Кабул.

Градът беше разтърсен от серия атаки на талибаните, при които загинаха над 20 души.

Последните двама от шестимата бунтовници, които от вчера се бяха барикадирали във висока сграда в строеж, бяха убити от афганистанските сили за сигурност тази сутрин.

Координираните атаки на талибаните започнаха вчера около 13,00 ч., като главните цели бяха щабът на ИСАФ и намиращото се съседство американско посолство. Беше направен опит и за атентат в близост до летището в града.

От базирания в Кабул Афганистански център за политически проучвания и изследвания коментираха, че за пръв път група атентатори атакуват едновременно от четири различни места.

Операцията по неутрализирането на талибаните е продължила 20 часа, съобщава БиБиСи.

При акцията са загинали четирима полицаи. Силите за сигурност са ликвидирали деветима бунтовници. От НАТО и посолството на САЩ в Афганистан не съобщават за свои жертви и ранени. Според информации на някои медии обаче има ранени военни от силите на Алианса.

В операцията в афганистанската столица са били включени американски хеликоптери и афганистански МИ-35.

Нападението в Кабул е най-голямата и дългопланирана атака в града след изтегляното на американските военни от размирната страна.

Отговорност за атаката поеха талибаните, въпреки че афганистанските служби заподозряха терористичната мрежа Хакани, свързана с Ал-Кайда, но действаща независимо.

Взривовете се случват седмица след самоубийствената атака срещу Британския съвет в града, при която загинаха 12 души.