Ликвидиран е синът на убития през 2011 г. главатар на групировката "Ал Кайда" Осама бин Ладен - Хамза бин Ладен. Това е станало при спецоперация на САЩ, съобщиха от пресслужбата на Белия дом, цитирайки американския президент Доналд Тръмп.

"Хамза бен Ладен, който имаше високо положение в "Ал Кайда" и бе син на бин Ладен, е убит при контратерористична операция на САЩ в региона на Афганистан и Пакистан, се казва в съобщението.

"Загубата на Хамза бин Ладен не само лишава "Ал Кайда" от важни лидерски качества и символична връзка с неговия баща, но и продължава важни тактически действия на групировката. Хамза бин Ладен отговаряше за планирането и работата с различни терористични групи", заяви американският президент. 

САЩ смята сина на Осама Бин Ладен за мъртъв

САЩ смята сина на Осама Бин Ладен за мъртъв

Подробности около смъртта му са неясни

В началото на 2019 г. Държавният департамент заяви, че Вашингтон е готов да заплати $1 млн. за информация, която позволява да се установи местоположението на Хамза бин Ладен. Той по-рано е бил сниман на няколко пропагандни видеозаписи, разпространени от "Ал Кайда". Американските власти предполагат, че той е готвен за това да стане един от главатарите на групировката.

Осама бин Ладен е унищожен от американските спецназове в Пакистан на 2 май 2011 г. Указанието за тази операция е дадено от тогавашния президент Барак Обама. 

Пакистанското разузнаване помогнало на ЦРУ да ликвидира Осама бин Ладен

Пакистанското разузнаване помогнало на ЦРУ да ликвидира Осама бин Ладен

До момента Пакистан официално отричаше да е имал информация за Бин Ладен