Гитанас Науседа е преизбран за президент на Литва, като над 75% от избирателите са гласували за него на втория тур на изборите, проведен в неделя.

Това показват данните на Главната избирателна комисия, обявени от АФП.

Съперничката му, министър-председателката Ингрида Шимоните, получи над 22% от гласовете.

"Сериозно се замислям да продължа да прилагам социалната държава", заяви Науседа, който преди пет години избра създаването на социална държава за свой предизборен лозунг.

Той също така обеща да продължи сегашния външнополитически курс на Литва с надеждата, че страната ще извлече още по-голяма полза от международните организации, в които членува, по-специално от Европейския съюз и НАТО.

Бившият президент Валдас Адамкус, който подкрепи кандидатурата на Науседа, заяви, че народът му е дал "надежден мандат".

Приключиха президентските избори в Литва

Приключиха президентските избори в Литва

Резултати се очакват след полунощ и вероятно ще се стигне до балотаж

Новият петгодишен мандат ще бъде последният за Науседа - според конституцията на Литва държавен глава не може да бъде избиран повече от два пъти подред.

Науседа е икономист, завършил Вилнюския университет, доктор на социалните науки, работил в Института по икономика и приватизация, в Държавната служба по цените и конкуренцията, в Банката на Литва, преподавал е във Вилнюския университет в продължение на почти три десетилетия и е работил в частна банка в продължение на 18 години.

Сянката на заплахата от Русия преобладава на президентските избори в Литва

Сянката на заплахата от Русия преобладава на президентските избори в Литва

Трима са основните претенденти

Шимоните вече се е обадила на Науседе и го е поздравила за победата, обещава да продължи да бъде министър-председател, но не разкрива бъдещите си политически планове.