Литва, която постоянно подкрепя Украйна, изпрати в петък нова партида военна помощ. Това съобщи литовското министерство на отбраната, цитирано от УНИАН.

"Литовската армия изпрати няколко милиона патрона и няколко хиляди снаряда за преносими противотанкови гранатомети с малък обсег на Украйна", се казва в изявлението. Отбелязва се също, че са дарени около хиляда сгъваеми легла.

"Ние чуваме спешните искания на Украйна и продължаваме нашата подкрепа, в съответствие с изразените нужди. Активно насърчаваме нашите съюзници да направят същото", каза министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас.

Литва обяви нов пакет помощ за Украйна

Литва обяви нов пакет помощ за Украйна

В близко бъдеще Литва ще прехвърли в Киев пускови установки на зенитно-ракетни системи NASAMS

Литва не само прехвърля военна техника и оборудване в Украйна, но също така активно обучава украинските военни, предоставя медицински грижи и има програми за рехабилитация на украинци.

"Литва вече е изготвила дългосрочен план за подкрепа. Осигурена е военна подкрепа на стойност 200 милиона евро за 2024-2026 г.", се казва в съобщението на литовското министерство на отбраната.

Това е само една от държавите, които помагат военно на Киев от началото на войната. 

Германия наскоро обяви нов пакет от помощ за Украйна, който включва системата за противовъздушна отбрана Patriot, нейните ракети, както и 7390 155-милиметрови артилерийски снаряда и 47 000 40-милиметрови гранатомета.

Естония също предоставя на Украйна пакет от военна помощ на стойност 80 милиона евро, включително ракети за противотанкови системи Javelin, картечници, снаряди за леки оръжия, превозни средства, лодки и подводно оборудване.

Със стена Естония се пази от Русия

Със стена Естония се пази от Русия

Съоръжението е с дължина 40 км

Съединените щати наскоро обявиха 200 милиона долара помощ за Украйна, която ще включва допълнително оборудване за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и противотанкови оръжия.