Естония завърши изграждането на ограда по границата си с Руската федерация. Дължината на съоръжението по южната граница на Естония е 40 километра.

"Нашата цел е високотехнологична модерна гранична инфраструктура", заяви министърът на вътрешните работи на Естония в коментар за Politico.

Той заяви, че източната граница на ЕС, която минава по естонската граница, трябва да бъде оборудвана с най-модерно оборудване, системи за сигурност и наблюдение с дронове. Проектът трябва да бъде завършен през 2025 г.

Отбелязва се, че Естония иска да засили защитата на границата си на фона на нарастващите опасения от недружелюбните действия на Русия спрямо други държави от ЕС. По-специално, в публикацията се припомня как Русия е създала изкуствена миграционна криза на границата с Финландия.

"Ние не сме подложени на засилен натиск. Но, разбира се, ние сме готови, ако това се случи. Покриването на почти 340-километровата граница не е лесна задача, независимо дали става дума за оградна инфраструктура на континента или за системи за наблюдение по вода", допълни Лаанеметс.

Естония готви затваряне на границата си с Русия

Естония готви затваряне на границата си с Русия

Мирантският натиск доведе до напрежение в региона

Естония не е единствената страна, която е решила да укрепи сигурността на граничещите с Русия територии, като изгради ограда. През ноември 2023 г. финландското правителство предложи да похарчи 139 млн. евро за изграждане на ограда по границата с Русия. Финландският съвет за гранична охрана заяви, че планира да изгради ограда с дължина 130-260 км.

Естония е готова да затвори също границата си с Русия заради нелегалните мигранти
Обновена

Естония е готова да затвори също границата си с Русия заради нелегалните мигранти

Талин предупреди естонците да не ходят в Русия, защото може да не могат да се върнат

Полша също говори за изграждане на ограда по границата с Русия. В началото на ноември полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак обяви изграждането на ограда по границата с руската Калининградска област.