Сеймът на Литва прие "закон за десъветизация", с който се забранява пропагандата на тоталитарни и авторитарни режими и техните идеологии на обществени места. Законът, подкрепен със 103 гласа "за", сега трябва да бъде подписан от президента.

Това съобщи LRT.

Този закон ще създаде правно основание за премахване на символи на тоталитаризма и авторитаризма, като паметници, мемориални обекти, имена на улици, площади и други обществени съоръжения от обществени места в страната.

Освен това в Литва ще бъдат забранени препратките към лица, участващи в политическите, военните и репресивните структури на окупационната власт.

Полша и Франция ще охраняват небето над Литва

Полша и Франция ще охраняват небето над Литва

Четири изтребителя F-16 на полските военновъздушни сили са разположени в Литва

Освен това имената на организации, събития или дати, които символизират тоталитарни/авторитарни режими и техните идеологии, ще бъдат премахнати от обществени съоръжения. Ще бъде забранено поставянето на знаци за военна агресия на такива режими срещу друга държава, знаци за съветската окупация на Литва през 1940-1941 г. и 1944-1990 г. и знаци за нацистката окупация през 1939-1944 г. в обществени сгради.

Отбелязва се, че забраните не се отнасят за музеи, архиви и библиотеки, когато те организират изложби, информират обществеността за тоталитарните и авторитарните режими и техните последици или използват такива предмети и информация за целите на образованието, науката, професионалното изкуство или колекционерството.

Обществените обекти, популяризиращи тоталитарни или авторитарни режими и техните идеологии, могат да бъдат признати от Литовския център за изследване на геноцида и съпротивата или от общинските власти. Специална междуведомствена комисия ще трябва да представи предварително своята оценка, след което ръководството на Центъра за геноцид ще трябва да вземе решение не по-късно от 5 работни дни дали да оттегли публичния обект, или да го запази.

Литва приема германска военна бригада до 2026 г.

Литва приема германска военна бригада до 2026 г.

Страната ще направи необходимите инвестиции

Понастоящем в страната се предвижда само административна отговорност за показване, разпространение и пропагандиране на символи на някои тоталитарни и авторитарни режими. След пълномащабната военна агресия на Русия срещу Украйна обаче много общини в Литва предприеха инициатива за демонтиране на статуи, паметници и други символи на съветската армия.

Очаква се законът за десоветизация на Литва да влезе в сила на 1 май 2023 г.