Властите в Литва затвориха в петък още два гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус, съобщава АФП.

Контролно-пропускателните пунктове "Медининкай" и "Шалчининкай" ще останат отворени, но достъпът за пешеходците и велосипедистите ще бъде спрян.

Причините за решението са опасения за сигурността, произтичащи от войната в Украйна и дейността на правителството в Минск.

Литва изпрати още боеприпаси на Украйна

Литва изпрати още боеприпаси на Украйна

Продължава военното сътрудничество

Беларус е ключов съюзник на Русия.

"Предприехме стъпки за ограничаване на движението на хора, стоки и транспорт, като четири от шестте гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус вече са затворени, заяви министърът на вътрешните работи Агне Билотайте пред АФП. Несигурното съседство с Русия, която започна военна агресия в Украйна, и нейният съюзник Беларус, чийто недемократичен режим използва мигрантите като инструмент за политически натиск срещу Литва, налагат предприемането на допълнителни мерки за сигурност."

Билотайте каза, че нейната страна, сега част от Европейския съюз (ЕС) и НАТО, е била "свидетел на засилена активност на беларуски и руски разузнавателни служби" на своя територия.

Литовските граничари съобщиха, че близо 390 000 граждани на Беларус са пресекли границата миналата година, около 50 процента повече, отколкото през 2022 г. Повечето от тези беларуси са имали документи за пътуване в ЕС, издадени от Полша, според граничните служители.

Литва затвори два гранични пункта на границата с Беларус

Литва затвори два гранични пункта на границата с Беларус

Ескалация на напрежението в региона заради присъствието на ЧВК "Вагнер" в Беларус

Припомняме, че балтийската държава, която приютява много беларуски опозиционни активисти и е твърд поддръжник на Украйна, затвори два пункта миналата година, след като издигна бариера по границата.

Връзките на Литва с Беларус бяха напрегнати от години, но се влошиха след президентските избори в Беларус през 2020 г., за които противниците казаха, че са манипулирани.

Оттогава Литва прие опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановская и други активисти, както и десетки хиляди други граждани на Беларус.

Миналата година литовското разузнаване предупреди, че членове на беларуската диаспора са вербувани от беларуското КГБ, докато пътуват между страните и в социалните медии.

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Литва към Унгария: Спрете флирта си с Русия!

Вилнюс вижда Орбан като все по-голям проблем за подкрепата за Украйна

През 2021 г. Литва, Латвия и Полша видяха безпрецедентен приток на нелегална миграция от Беларус, като хиляди хора - главно от Близкия изток и Африка - пресичаха границите им в Европейския съюз.