Александър Литвиненко се е самоотровил, докато е боравил с полония. Той е погълнал полония случайно, без да разбере това. Такава версия лансира един от заподозрените за убийството му Дмитрий Ковтун, предадоха световните информационни агенции.

Според него, на въпросната среща с него и Андрей Луговой, където се предполага, че двамата са му дали отровата с чаша чай, Литвиненко е носел в себе си полония, но не може да каже от къде го е взел.

Ковтун вече отрече да има вина за смъртта му, но се съгласи да бъде изслушан по делото във Върховния съд в Лондон. Ако свидетелства обаче това най-вероятно ще е чрез видео връзка, тъй като ще бъде арестуван, ако пристигне във Великобритания.

Припомняме, Александър Литвиненко почина на 23 ноември 2006 година в Университетска болница в Лондон вследствие на отравяне с полоний-210.

Според разследването на британските спецслужби Литвиненко и погълнал радиоактивното вещество от чаша чай по време на среща с двама бившия сътрудници на руската Федерална служба за сигурност - Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой, който в момента е депутат от Руската държавна дума.

Москва отрича категорично обвиненията за съпричастност към убийството на Литвиненко и отказа да екстрадира Ковтун и Луговой във Великобритания.
На няколко пъти отношенията между Лондон и Москва се обтягат драматично именно покрай разследването на убийството на бившия руски агент, което британските служби определят като най-сериозната радиоактивна заплаха в сърцето на Лондон.

От няколко месеца в Лондон текат публични слушания по процеса за убийството на Александър Литвиненко.