Лиз Тръс започна първото си посещение в Съединените щати като британски премиер с признание, че търговско споразумение между Великобритания и САЩ едва ли ще бъде постигнато в близките години, съобщава "Вашингтон поуст".

Тя заяви, че трансатлантическата сделка не е сред нейните приоритети - рязък контраст с позицията на нейните непосредствени предшественици - консервативният премиер Борис Джонсън и Тереза ​​Мей. И двамата обещаха постигането на споразумение с най-голямата икономика в света като една от основните награди за излизането на страната от Европейския съюз.

В момента не се водят никакви преговори със САЩ и нямам очаквания, че те ще започнат в краткосрочен или средносрочен план, отбеляза Тръс на борда на самолета си за Ню Йорк, където ще присъства на Общото събрание на ООН.

Тя посочи, че е по-фокусирана върху присъединяването към Транстихоокеанското търговско партньорство и сключването на търговски споразумения с Индия и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, включващ Саудитска Арабия и Катар.

Това са нашите търговски приоритети, обобщи премиерът.

Пелоси: Никое споразумение САЩ-Британия няма да подкопае ирландската граница

Пелоси: Никое споразумение САЩ-Британия няма да подкопае ирландската граница

Ако Брекзит наруши Споразумението от Разпети петък, няма шанс търговско споразумение да мине в Конгреса

Неблагоприятната оценка на Тръс за търговските отношения със САЩ идва преди първата й среща на четири очи като британски премиер с президента Джо Байдън. Двамата лидери трябва да се срещнат в сряда в кулоарите на срещата на ООН в Ню Йорк.

Тръс посочи, че нейните приоритети за срещата с Байдън са "да се уверим, че сме в състояние колективно да се справим с руската агресия" и да гарантираме, че "не сме стратегически зависими от авторитарни режими".

Искам да работя с нашите съюзници като САЩ, Франция, ЕС, балтийските държави, Полша, за да посрещнем предизвикателството, пред което ни изправя руската агресия. Това трябва да е наш приоритет", подчерта тя.

Заявката й поставя Обединеното кралство в съответствие с твърдата позиция на Байдън спрямо Русия и Китай. Безизходицата по отношение на търговията обаче оставя "специалните отношения" между Великобритания и САЩ на заден план.

Поддръжниците на Брекзит твърдят, че една от основните ползи от напускането на ЕС и неговия огромен свободен пазар е шансът Великобритания да сключи нови търговски споразумения по света.

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

Великобритания подготвя нов закон за Северноирландския протокол

ЕС заплаши с "всички мерки, с които разполага"

Началото на търговските преговори между Лондон и Вашингтон беше гръмко обявено скоро след като Великобритания напусна ЕС през 2020 г. Преговорите обаче се провалиха на фона на нарастващата загриженост в администрацията на американския президент относно въздействието на Брекзит, особено върху Северна Ирландия.

Северна Ирландия е единствената част от Обединеното кралство, която споделя граница със страна членка на ЕС, а вследствие на Брекзит се стигна до допълнителни митнически проверки за търговията там - проблем, който прерасна в политическа криза.

Заради все по-малко вероятното постигане на споразумение за свободна търговия със САЩ Великобритания прибягва до подписване на търговски споразумения с отделни американски щати. Досега такива са сключени с Индиана и Северна Каролина.