Няма вероятност търговско споразумение между САЩ и Великобритания да премине в Конгрес, ако Брекзит подкопае мирния договор от Разпети петък между Ирландия и Северна Ирландия, заяви председателят на камарата на представителите в конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

"Под каквато и форма да е, няма да се разреши на Брекзит да наруши Споразумението от Разпети петък, включително границата между Ирландска република и Северна Ирландия", коментира Пелоси.

"Ако Брекзит подкопае споразумението от Разпети петък, няма да има шанс търговско споразумение между САЩ и Великобритания да премине Конгреса", допълва тя.

Администрацията на Тръмп договаря споразумение за свободна търговия с Великобритания, което ще влезе в сила, след като завърши излизането си от Европейския съюз.

Всяко споразумение ще трябва да премине конгреса на САЩ, който е разделен между демократите в камарат и републиканците на Тръмп в сената.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, посещавайки Лондон тази седмица, заяви, че Вашингтон с ентусиазъм ще подкрепи Брекзит без сделка, ако това реши британското правителство и че търговската сделка със САЩ ще помогне да се смекчи ударът от напускането на Великобритания от ЕС.

САЩ и Великобритания преговарят за търговска сделка

САЩ и Великобритания преговарят за търговска сделка

Споразумението влиза в сила от 1 ноември