Lockheed Martin обяви успешната доставка на първите два словашки изтребителя F-16 Block 70. Това е не само скок в технологиите, но и твърд ангажимент за подобряване на националната сигурност на Словакия, съобщават от компанията.

Тя ще достави общо 14 самолета на Словакия.

"Интегрирането на тази доказана платформа ще позволи на словашките военновъздушни сили ефективно да защитават своите граници и да си партнират със съюзници в Европа, НАТО и света.", се казва още в изявление на ръководството. 

Тези самолети F-16 Block 70 са доказателство за напреднало инженерство и технология. С текущо изоставане от 135 самолета, производствената линия служи като крайъгълен камък на националната сигурност, предлагайки най-съвременните възможности за изтребители F-16 на съюзници по целия свят.

Освен това България е подписала оферта за допълнителни осем самолета. След като споразумението бъде финализирано, изоставането ще се увеличи с осем. Министърът на отбраната Тодор Тагарев замина на петдневно посещение в САЩ и ще посети заводите на компаниите, които произвеждат изтребителите F-16.

Не кога пристигат Ф-16, а дали ще сме готови да летим - въпросът на Тагарев

Не кога пристигат Ф-16, а дали ще сме готови да летим - въпросът на Тагарев

Според военния министър не сме най-слабото бойно звено на НАТО

Доставките за Словакия ще продължат до 2025 г., а първата група самолети, известна като фериботна клетка, се очаква да пристигне в Словакия в средата на 2024 г.

Повече от 3100 F-16 работят днес в 25 страни. F-16 има приблизително 19,5 милиона летателни часа и най-малко 13 милиона полета. Най-новата версия, Block 70/72, ще се използва в шест държави и ще расте, се казва още в изявлението.