Рискът от неизбежен конфликт в Косово е реален, ако се стигне до отлагане на Брюкселското споразумение тази година, и ако това се случи, последиците ще бъдат сериозни.

В статия, посветена на ситуацията в Западните Балкани, озаглавена "Европа трябва да направи повече", в. "Гардиън" посочва, че през декември "местни спорове" са довели до поставянето на барикади в северната част на Косово, която е населена предимно със сърби.

"Отношенията между Прищина и Белград - който се радва на ентусиазираната подкрепа на Кремъл и отказва да признае независимостта на Косово - изглеждат по-лоши от когато и да било през последните 20 години", посочва вестникът.

Посочва се също така, че капацитетът на Европейския съюз да посредничи е "сложен" поради зависимостта на Сърбия от руския газ, но и поради отказа на Белград да наложи санкции на Москва.

"Ако през тази година не видим окончателно изпълнение на Брюкселското споразумение от 2013 г. - обвързващо политическата автономия на косовските сърби с нормализирането на отношенията между двете страни - рискът от неизбежен конфликт е реален.

Ако това се случи, по-широките последици ще бъдат сериозни, не само по отношение на новата бежанска криза", предупреждава анализът.

В текста се припомня, че срещата на върха на ЕС - Западни Балкани се проведе в Тирана в началото на декември, и се посочва, че европейските официални лица са се събрали, за да изпратят "символично послание".

Гардиън допълва, че това е била първата среща на върха, проведена в регион, чието население в по-голямата си част копнее да принадлежи към "брюкселския клуб", но е започнало да се съмнява, че това някога ще се случи.

САЩ очакват окончателно споразумение между Сърбия и Косово до края на годината

САЩ очакват окончателно споразумение между Сърбия и Косово до края на годината

На срещата в Брюксел бил постигнат "малък напредък"

Този жест, с конкретни мерки като включването в програмата на ЕС "Еразъм", премина добре, като припомняме, че албанският министър-председател Еди Рама заяви, че "нещата се променят", а други лидери приветстваха "новия начин на мислене".

Няколко седмици по-късно Босна и Херцеговина получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Подобно развитие на събитията не е трудно да се обясни, допълва "Гардиън".

"С настъпването на умората от разширяването на ЕС през последните години Западните Балкани - и тяхното привидно неразрешимо, неразрешимо напрежение - попаднаха в европейската скала на геополитическите проблеми.

Но войната в Украйна концентрира умовете в Брюксел, тъй като Русия се стреми да разшири влиянието си в региона за сметка на ЕС и НАТО и използва политическата нестабилност в своя полза", се казва в анализа.

Ето защо е крайно необходимо Западът да пренасочи вниманието си към този регион, но "предвид мрачния контекст" са необходими не само словесни стимули.

"Гардиън" посочва, че ситуацията в Босна и Херцеговина също е доста мрачна, тъй като Москва оказва щедра подкрепа на "сепаратистката програма на босненския сръбски националистически лидер Милорад Додик". В същото време Кремъл едновременно "подхранва босненските хърватски националисти, които са също толкова решени да затвърдят и задълбочат етническото разделение, заложено в Дейтънската конституция на страната".

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

ЕС: Белград и Прищина не се разбраха за Северно Косово

Лидерите на двете страни нямат решение как да намалят напрежението в районите със сръбско мнозинство

В документа се посочва също, че предвид геополитическите роли и нарастващото влияние на китайските инвестиции в региона, ЕС трябва да засили своята роля.

В същото време успехът на антиимигрантските и ислямофобските партии в страни като Франция и Нидерландия означава, че разширяването на изток е нереалистично в обозримо бъдеще.

Посочва се също така, че в Сърбия подкрепата за членството в ЕС е спаднала под 50 % поради натиска върху Белград да наложи санкции на Русия.

"Но ЕС все още може да влияе и да постъпва правилно, след години на пренебрегване. Без да се присъединява към Съюза, трябва да се предложи допълнителна икономическа подкрепа. В замяна на напредък в реформите в областта на корупцията, върховенството на закона и свободата на изразяване, един наистина ангажиран подход би могъл да генерира добрата воля, необходима за успокояване на регионалното напрежение и зачитане на демократичните ценности", пише "Гардиън".

Захарова обвини САЩ в раздвоение на личността за Босна

Захарова обвини САЩ в раздвоение на личността за Босна

Сравни случая с конфликта Косово-Сърбия

Лошата алтернатива е да се допусне стратегически важният регион да се обърне към Изтока толкова, колкото и към Запада, което "ще даде възможност на националистическите нелиберални сили и ще придвижи напред дневния ред на Кремъл в задния двор на Европа", заключава анализът.