Обединеното кралство ще изпрати 120 бронирани машини и нови противокорабни ракетни системи в подкрепа на Украйна.

Това стана ясно след разговорите между британския премиер Борис Джонсън и украинския президент Володимир Зеленски в Киев, уточнява в. "Гардиън".

Джонсън увери Зеленски: Лондон защитава интересите на Киев пред Г-7 и НАТО

Джонсън увери Зеленски: Лондон защитава интересите на Киев пред Г-7 и НАТО

Обединеното кралство ще продължи да засилва военната, икономическата и дипломатическата подкрепа, за да помогне за прекратяване на този ужасен конфликт

Медията припомня, че противотанковото и противовъздушното оръжие, както и така наречените "дронове-убийци", също са сред оборудването, което Великобритания обеща да предостави на Украйна в пакета от финансова и военна помощ в размер на 10 млн. паунда, обявен от Борис Джонсън в петък.

Благодарение на решителното лидерство на президента Володимир Зеленски и на непобедимия героизъм и смелост на украинския народ се осуетяват чудовищните цели на Путин", заяви Борис Джонсън.

Борис Джонсън пристигна в Киев

Борис Джонсън пристигна в Киев

Там се намира и австрийският канцлер

"Ще окажем подкрепа, така че Украйна никога повече да не бъде нападната", заяви британският премиер.

Джонсън сигнализира, че Обединеното кралство е готово да продължи да засилва санкциите срещу подстрекаващата към война Русия "седмица след седмица".

И че Великобритания ще се стреми да се откаже от руските енергийни ресурси като въглища, газ и нефт.

Той също така посочи, че ние - и все още не е ясно дали Джонсън има предвид конкретно Обединеното кралство или Великобритания и нейните европейски и натовски съюзници - "ще окажем подкрепа, така че Украйна никога повече да не бъде нападната".

Джонсън осъди атаките в Украйна и заплаши със санкции

Джонсън осъди атаките в Украйна и заплаши със санкции

Поредният лидер, който коментира последните събития

Това е много фронтално изявление, не всеки ден политически лидер се осмелява да използва думата "никога" в контекста на международната сигурност и конфликти, коментира "Ройтерс".

По-рано стана известно, че Обединеното кралство разработва план за изпращане на Украйна бронирани машини като Mastiff или Jakal, които могат да се използват за разузнавателни и далечни патрули.