Войната в Украйна допринесе за значителна промяна в отношения на Русия със страните от бившия Съветски съюз. Русия почти сигурно запазва влиянието си в много от тях като външнополитически приоритет, решаващ за вътрешната сигурност и икономически просперитет. От февруари 2022 г., на фона на вариации в различните страни, общото влияние на Русия сред нейните близки съседи е намаляло, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Ресурсите, които Русия е ангажирала в Украйна, и нейният неуспех в постигането на военен пробив поставиха под въпрос традиционната позиция на Русия на гарант за регионална сигурност. Нарушаването на украинския суверенитет от страна на Русия повиши перспективата за заплаха за сигурността другите бивши съветски републики. Спадът на руската икономика и рискът от вторичните санкции засилиха опасенията около икономическата зависимост от Русия.

В отговор на тези тенденции държавите от бившия Съветски съюз увеличиха усилията за диверсификация на своите икономически, политически и военни връзки, за да намалят зависимостта си от Русия. Докато Русия поддържа значително присъствие, както открито, така и тайно в региона, способността на Кремъл да постига своите цели и задачи почти сигурно е намаляла значително през последните две години.

Армения прекрати членството си в ОДКС

Армения прекрати членството си в ОДКС

Споразумението за колективна сигурност не е било изпълнено по отношение на Армения, особено през 2021-2022 г.