Британските власти имат намерение да изгонят израелски дипломат след скандала с използването на фалшиви британски паспорти в аферата с убийството на лидера на Хамас и един от основателите на военизираното крило на движението.

Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд трябва да представи доклад по случая в парламента, а по-рано той поиска от израелските власти да сътрудничат по разследването.

Според информация на Daily Telegraph депортираният дипломат е агент на Мосад и трябва да напусне Лондон още тази нощ.

Израел заяви обаче, че няма доказателства за участие на нейни агенти към убийството на Махмуд ал Мабху на 19 януари в един от хотелите в Дубай.

Британското правителство не отправи обвинение за съпричастност, но Израел отказва и до този момент да коментира случая.

Британските власти имат намерение да разследват случая и са стигнали до един от дипломатите в израелското посолство. Няма обаче никаква информация в случая да е замесен самият посланик.

Действията на британските власти са ясен израз на недоволството от използването на фалшиви паспорти на нейни граждани - 12 броя, а през февруари месец министър Милибанд определи случаят като „скандален".

Освен британски паспорти в организацията са били включени и паспорти на граждани на Франция, Ирландия и Австралия. 

Според съдебномедицинската експертиза причина за смъртта на Махмуд ал Мабху е мощен електрошок в главата. Освен това той е бил душен. Версията за електрошока е потвърдено и от анализи на кръвта от трупа, направена във френска лаборатория.

Официални лица от Дубай заявиха вече, че са уверени, че зад убийството стоят агенти на Мосад. Не последва обаче нито опровержение, нито потвърждение от страна на Израел.

Махмуд ал Мабху бе погребан в Сирия, а в покрайнините на Дамаск се стекоха хиляди хора.