Сирийският президент Башар ал-Асад трябва да започне реформи или да напусне властта. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг след новите сблъсъци в страната.

Пред парламента той посочи, че Асад е започнал да губи легитимността си. С това изказване на Хейг Лондон се присъедини към САЩ и Франция, които също настояха за реформи или политически промени в Сирия.

Британският външен министър посочи, че страната му ще опита да прокара резолюция на ООН, която осъжда насилието в арабската държава. Той подчерта, че подобно решение трябва да бъде подкрепено от всички членове на Съвета за сигурност.

Хейг посочи, че проекторезолюцията призовава сирийското правителство „да посрещне легитимните искания на хората, да освободи затворниците, да премахне ограниченията над медиите и Интернет и да сътрудничи на Върховния комисар на ООН по въпросите на човешките права".

Текстът предизвика негодуванието на Русия и Китай в хода на експертните преговори между членовете на Съвета за сигурност.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че 122 сирийски бежанци са потърсили убежище в Турция. Групата преминала границата в близост до град Алтинозу. С тях общият брой на избягалите в Турция бежанци от конфликта стана 350. Властите в южната ни съседка посочиха, че още 30 ранени се лекуват в местни болници, като 1 от тях е починал.

Анкара обяви, че има готовност да се справи с бежанския поток от евентуално задълбочаване на конфликта.